Voor een nieuwe uitdaging, heb je ook een goed CV nodig. Maar wat is een CV nu precies? CV staat voor curriculum vitae, ook wel ‘levensloop’. Oftewel: het levenspad dat je al hebt bewandeld. In je CV zet je je werkervaring en diploma’s op een rij. Samen met persoonlijke informatie, zoals hobby’s en skills. Maar waar bestaat een goed CV dan uit? Daar komen we samen achter in onderliggende blog.

De bedoeling is dat je toekomstige werkgever nieuwsgierig naar je wordt. Door het volgen van de 8 stappen in deze blog ben jij gegarandeerd van een goed kloppend CV!

Je contactgegevens zijn natuurlijk een van de belangrijkste dingen uit je CV. Hierin staat tenslotte hoe je toekomstige werkgever contact met je op kan nemen. Zet hier dan ook duidelijk onder elkaar je:

  • Voor- en achternaam
  • Adres
  • Geboortedatum
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • (Rijbewijs)
  • (Linkje naar eigen website of LinkedIn)

Op deze plek heb je ook de kans om jezelf al uit te laten springen. Hier kan je een kort, persoonlijk stukje over jezelf plaatsen waardoor je toekomstige werknemer direct ziet wat voor persoon jij bent. Hierin stel je jezelf voor en vertel je iets over jezelf. Zo kan je toekomstig werkgever alvast kennis maken met jou als persoon, wel zo leuk!

Mensen onthoud je het beste door ze te zien, een foto zegt meer dan duizend woorden. Dit kan dan ook het beste een foto zijn waarop je goed te zien bent. Zet een spontane foto op je CV die goed bij jou en de baan waarvoor je solliciteert past.

Het hebben van een foto is geen absolute must. Als je jezelf hier niet fijn bij voelt is het geen probleem om de foto weg te laten, aangezien je CV zelf uiteindelijk het belangrijkste is.    

Het vermelden van je werkervaring is essentieel op een goed CV. Een werkgever kijkt dan ook als eerste naar relevante werkervaring. Bijbaantjes mogen dan ook zeker benoemd worden, maar ga vooral diep in op de ervaring die relevant is voor de functie. Benoem dan ook je taken en wat je hier geleerd hebt, een project dat je gedraaid hebt of wat de functie zo speciaal maakte. Doe dit wel in de juiste volgorde: de titel van je functie bij dat bedrijf, hoe lang je er hebt gewerkt en een korte omschrijving van je werkzaamheden. Je start hier met je meest recente werkzaamheden.

Heb je nog niet zoveel werkervaring? Dan kan je hier altijd je interessante projecten of opdrachten van school vermelden. Hier kan je vertellen wat voor rol je hierin had, wat je hier geleerd hebt en welke eigenschappen je hiervoor nodig had.

Alle schoolervaring die je opgedaan hebt vermeld je hier, de basisschool, de middelbare, hogere opleidingen, etc. En vergeet vooral de stages niet, dat laat zien dat je wat extra werkervaring hebt. Vermeld er ook bij of je je diploma hebt behaald, of je extra studieactiviteiten, een interessante scriptie of minor hebt gedaan.

shutterstock_268365578

Wat je kan, mag je delen. Benoem je kennis en vaardigheden maar laat de algemene vaardigheden een beetje achterwegen. Benadruk hier vooral de onderscheidende kenmerken die jou beschrijven. Zet hier dus je computerkennis neer of je bijvoorbeeld goed kunt communiceren en in groepen kunt werken en probeer de woorden zoals ‘duizendpoot’, ‘multitasker’ of ‘teamplayer’ te vermijden. Probeer hier je eigen woorden te gebruiken. Het cv gaat immers over jou en je toekomstige werkgever wilt jou leren kennen!

Alle certificaten en diploma’s vermeld je onder elkaar in dit stukje van je CV. Benoem de titels zo juist en compleet mogelijk. Heb je een BIM certificaat, heb je een training AutoCAD gedaan of heb je een (vrachtwagen)rijbewijs? Zet dit op je CV. Zeker als het goed past bij de functie waar je op solliciteert, is het handig om te noemen. Heb je in je studententijd nevenactiviteiten gedaan? Benoem ook deze op je cv.

Benoem de talen die je kan spreken, het geschreven niveau en het gesproken niveau.

Hier kun je ook altijd nog wat hobby’s noemen. Een cv gaan niet alleen over wat jij kan maar ook over jou als persoon. Je hobby’s vertellen wat over jouw interesses en geven ook weer stof tot gesprek tijdens een sollicitatie.

Wie zou er voor jou een goed woordje kunnen doen? Referenties zijn er zodat je toekomstig werkgever wellicht het een en ander kan opvragen over jou, voordat je op gesprek komt. Ga dan ook even je oud-werkgevers langs om te vragen of je hen als referentie op je cv mag zetten. Met hun aanbeveling ben je een stapje dichterbij het binnenslepen van die nieuwe uitdaging!

Weet je nu een beetje hoe je een goed CV maakt zodat je deze kan opsturen naar jouw droom opdrachtgever? Twijfel dan niet om contact op te nemen via de button hieronder. Dan kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen. Ben je benieuwd naar wat voor projecten Chain allemaal draait, neem dan ook vooral een kijkje op onze wereld van Chain pagina, wellicht staat er nog iets leuks tussen! Je kan ook altijd een kijkje nemen tussen onze vacatures, waar functies worden uitgelicht.