Op bezoek bij: Shell
Het EPIC-Project
Een van de bedrijven waar Chain Technical Professionals een langdurige samenwerking mee heeft is Shell, waar wij door de jaren heen zowel op Pernis als Moerdijk werkzaamheden hebben uitgevoerd. Momenteel werkt het team aan het EPIC-Project op Shell Pernis
Maak kennis met het team
Bij het Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam op de locatie Pernis werken momenteel drie medewerkers op locatie, Ron, Ad en Nish. Deze drie heren hebben jaren aan ervaring in de industrie op het gebied van Piping & Mechanical. Ron en Ad hebben beide al meer dan 30 jaar ervaring binnen de industrie en Nish heeft meer dan 10 jaar ervaring in dit vakgebied. Chain is vanaf het begin af aan betrokken bij het EPIC project en het team is momenteel in de afrondingsfase van dit uitdagende project.
Wat is het EPIC-project?
Ron, Ad en Nish werken samen (aangevuld met andere medewerkers) als een team aan het EPIC-project op Shell in Pernis. EPIC is de afkorting voor “Equipment Pressure Integrity Compliance”. De heren zijn verantwoordelijk voor het controleren van de integriteit van alle leidingen en bijhorende meet-apparaten en machines. Hiervoor lopen Ron en Nish alle leidingen na en vertekenen deze.
Over Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam
-
- Grootste raffinaderij van Europa
- Totale oppervlak van Shell Pernis is 550 hectaren.
- 65 verschillende deelfabrieken.
- Per dag worden 404.000 vaten ruwe olie verwerkt.
- Op dit moment bouwt Shell een biobrandstoffen fabriek, waar ze duurzame vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel produceren uit afval. Denk daarbij aan frituurvet en plantenresten.
Wat doen onze toppers?
Ron en Nish lopen buiten alle leidingen na. Dit doen ze voor alle 60 verschillende deelfabrieken. Terwijl ze dit doen maken ze meteen een schets van de situatie. De schetsen worden na afloop in AutoCAD met de bijbehorende afmetingen en informatie schematisch getekend. Na afloop van het tekenen heeft Ad, coördinator binnen het team, de taak om alles te controleren en aan te passen als dat nodig is. Ook is hij de vraagbaak voor het inspectie team en de rechter hand van de teammanager. Als deze stap is voltooid, worden de tekeningen verstuurd naar India. Daar vertalen ze deze 2D tekeningen naar 3D-modellen. Met deze 3D-modellen wordt o.a. het inspectiewerk een stuk makkelijker.
De inhoud van de leidingen die ze nalopen is dan ook zeer verschillend. Voor het werk zelf is wat er door de leiding loopt niet van groot belang, maar voor de veiligheid is dit zeker wel een punt. Welke leiding kun je wel of niet aanraken en waar moet je extra voorzichtig zijn? Dit is van het grootste belang om te weten en veiligheid staat altijd op nummer 1 (meer hierover onder het kopje ‘Veiligheid is topprioriteit’). Natuurlijk heeft het ook een ander voordeel volgens Ad: “Die kennis is natuurlijk ook handig om te gebruiken in de wintertijd als je buiten staat en een beetje warmte opzoekt”.
Wat heb je nodig als fieldsurveyer?
Om het werk veilig en goed uit te kunnen voeren zijn Ron en Nish vanzelfsprekend uitstekend uitgerust met de juiste PBM’s (Persoonlijke Beschermings Middelen) zoals een overall, handschoenen, veiligheidsschoenen, veiligheidsbril, een doorwerkjas en een helm. Dit aangevuld met onder andere een H2S meter, een CO₂ meter en een luchtmasker. Aangevuld door Ron met “Niet vergeten je potlood, pen, en schetsblok mee te nemen, anders kan je niet schetsen”. Op kantoor werken de heren met AutoCAD voor het tekenen en Excel om alles bij te houden.
Veiligheid is topprioriteit
Veiligheid staat altijd bovenop. Vanuit Shell is daarom ‘Goal Zero’ opgesteld: geen ongevallen, geen milieu-incidenten. Voor onze eigen veiligheid en voor die van onze omgeving. Daarom geldt op Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam: ‘Je werkt hier veilig, of je werkt hier niet’. De belangrijkste doelstelling is om de risico’s steeds verder te verkleinen. We borgen de veiligheid door goed ontwerp en bouw van de installaties, onderhoud, opleiding, training en het bewust maken van de verantwoordelijkheid van iedere individuele medewerker. Op deze manier wil Shell de veiligheid en de gezondheid van iedereen op én om het terrein maximaal waarborgen.
De heren van Chain leggen uit dat het altijd beter kan met veiligheid en dat ze hier dan ook continu op letten. Hoe goed de procedures ook zijn, er kan altijd wat fout gaan omdat er een menselijke factor meespeelt. Iedereen op het terrein houdt zich aan een hoge veiligheidsstandaard. Op het overtreden van veiligheidsprotocols en regels volgen direct consequenties. Een tip die Ad meegeeft is om altijd alert te zijn en op je omgeving te letten. Ron verteld ook hoe hij en Nish ook altijd een LMRA (Last Minute Risico Analyse) doen als ze op een locatie aankomen. “Altijd als de jongens naar buiten gaan zeg ik: doe je voorzichtig” zegt Ad. Zo doet ook Ad zijn best om te zorgen dat zijn collega’s en ook anderen, alvast aan denken om voorzichtig te zijn voordat zij het kantoor verlaten.
We naderen het einde van het project
Het einde van het project is in zicht. Na 7 jaar werken aan het EPIC-project ronden we eind juni het project af. Dan hebben Ad, Ron en Nish het hele terrein nagelopen, geschetst en vertekend. “Wij zijn trots op de bijdrage die wij geleverd hebben” zegt Ron. “Het is mooi om terug te kijken en te zien wat we allemaal hebben gedaan” zeggen de heren instemmend.
“Wij zijn dankbaar aan zowel Shell en Chain dat wij aan dit project konden werken” -Ad, Ron en Nish.
Nish gaat binnen Shell nu de controle uitvoeren van het in Inda uitgevoerde 3D werk. Ron en Ad gaan verder met een volgend project via Chain.
Meer informatie?
Wil jij meer weten over onze werkzaamheden, wat onze medewerkers precies doen of hoe jij ook via Chain aan dit soort interessante projecten kan werken? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!